ÖstgötaTrader

Enkel och konkret aktieanalys. Fokus på bolagscase, uppköp och uppvärderingscase.

Nokia, en sovande björn?

Kategori: Allmänt

 

Nokia, detta en gång fantastiskt innovativa bolag nådde sin peak för ett par år sedan och lämnade sedan utrymme för nya uppstickare som Apple som tog chansen och satte en helt ny standard för mobiltelefoni och dess användningsområden. Nokias strategi har varit att trygga sina marknadsandelar globalt, med stora satsningar i utvecklingsländerna. Tanken har varit att bygga lojalitet från grunden. Men, kommer dessa människor att vara lojala till Nokia när de hamnar i premiumsegmentet?

Att Nokia även envisas med Symbian istället för att gå över till Android är även det en gåta. Där ligger Samsung med sin Galaxy farligt nära att börja knapra på Nokiaandelar. Utan att fastna för detaljer kring produktspecifika frågor är den stora frågan hur denna en gång innovativa jätte skall vakna till liv igen? Har de krafterna att genomgöra ett nytt generationsskifte på mobiltelefonsidan eller kommer de bli en Ericsson som envisas med en antenn på sina telefoner?

Tittar man på de värden och kassan, samt framtida utdelningsmöjligheter från bolagets sida är de flesta överens om att bolaget ser billigt ut.  Nokia har fortfarande ett starkt kassaflöde. Utdelningen på 0,4 Euro ger en direktavkastning på 5,2% vilket är tacksamt. Men, detta kan inte vara för evigt om inte bolaget gör något drastiskt för att förnya sina produkter och konkurrenskraft.

Det skall bli intressant att se ifall Stephen Elop kan vända denna sovande björn, det kommer ta tid, och många tårar skall nog fällas på Nokia innan vi kan se en vändning. Men det som är klart är att potentialen finns där.

Att köpa aktien på 70kr kan bli en bra resa på sikt, men det återstår en lång resa innan vi är i hamn.

Kommentarer

  • Johan säger:

    2010-10-18 | 23:32:13
  • Johan säger:

    Tror Nokia kan gå 100

    2010-10-18 | 23:36:11
  • m säger:

    löjlig artikel. Säljs det flest symbian- eller android telefoner? varför skulle de gå över till android?



    nokia är inte bara ett hårdvaruföretag.



    du verkar inte kunna något om denna marknad alls.

    2010-11-11 | 19:10:48

Kommentera inlägget här: