ÖstgötaTrader

Enkel och konkret aktieanalys. Fokus på bolagscase, uppköp och uppvärderingscase.

OIL RUSH KURDISTAN

Kategori: Allmänt

Det kanadensiska oljeprospekteringsbolaget som ingår i Lundingruppen är sedan 2009 verksamt längst de områden i Irakiska Kurdistan där stora oljefyndigheter påträffats. Bolaget har en intresseandel i Atrushfältet och om allt går vägen kan detta bolag slukas av någon större oljejätte, troligast ABU Dhabis nationella oljeföretag som idag äger 53,2% och säkerligen vill komma över Shamarans ägarandel.

Trots tidigare och fortsatt politisk risk börjar en långsiktig lösning gällande avtal för oljedelning mellan den Kurdiska och Irakiska regeringen komma på plats. Testflöden i fältet har uppvisats om ca 6 400 fat per dag och det finns indikationer om att 42 000 fat per dag kan komma på plats med ny teknologi som kraftigt förbättrar flödesresultatet. Under 2013 väntas Atrush 1 börja producera olja. Dessutom är Shamaran idag skuldfritt och har en nettokassa som klarar 2013 planerade borrprogram. Med en sucessrate om 80% i regionen är Shamaran idag ett högst intressant uppvärderingscase.

Det finns tre punkter som gör Shamaran intressant: Det ökade intresset från större aktörer i regionen, att produktion kommer igång 2013 samt ökade reservuppdaterinar. Dessa tre punkter gör Shamaran till ett intressant uppvärderingscase trots stora risker.

Idag släppte bolaget dessutom en reservuppdatering där de betingade resurserna vid Atrush-fältet där Shamaran har en ägarandel på 26,8% och bolagets andel uppskattas därmed till ca 163 miljoner fat en ökning från tidigare 135 miljoner fat. ÖT tror att denna uppdatering bara är en i ledet som komma skall från detta bolag, som trots hög risk helt klart är intressant som en krydda i portföljen. No Guts No Glory!